21 juni 2023
19:00

Bälaryds IK

Referat: IFK Österbymo - Bälaryds IK

På självaste sommarsolståndsdagen vankades det tidig seriefinal när A-laget åkte till Bulevallen för en tuff bortamatch mot tabelltvåan IFK Österbymo. Inför avspark skiljde det en poäng lagen emellan. Ni skiljer det fyra eftersom vi lyckades bärga tre fenomenalt sköna och viktiga poäng genom seger med 1-2 (0-1). Detta efter en suveränt bra laginsats där vårt kollektiv var ramstarkt denna kväll. Österbymo borta är aldrig lätt och en del undrade noghur vi skulle klara uppgiften med tanke på att vi saknade 4-5 spelare vilket gjorde att vi tvingades stuva om lite i laget. Men killarna löste detta på ett mycket bra sätt och vi gjorde en närmast perfekt bortamatch där vi försvarade oss oerhört bra och var vassa i våra kontringar.

Det var hemmalaget som kom ut starkast och under de första 20 minuterna fick vi ägna all vår kraft och energi åt att försvara oss. Och det gjorde vi bra, trots att Ö-mo sköljde över oss gång på gång tilläts de inte skapa några jättehärliga lägen. Och det känns såhär efteråt som en nyckel till segern att vi kunde hålla emot i början. Hade de fått 1-0 tidigt och ytterligare vind i sina segel så hade vi nog fått det svårt. Nu kunde vi istället jobba oss upp i planen under sista 20-25 minuterna av första och jämna ut spelet. Detta var en match utan speciellt mycket klara målchanser men desto mer kamp och energi istället och den för Div 6 stora publiken (runt 200 pers) tyckte nog om matchen ändå. Även om hemmasupportrarna nog hade önskat ett annat slutresultat. För båda lagen var påkopplade och det var intensivt. Inte mycket klara chanser åt nåt håll som sagt, men när vi väl vankades fram dom så var vi närmast hundraprocentiga. I slutet av första lyckades vi sätta 0-1 och målet var snyggt. Emil Tagesson tog sig fram längs kortlinjen och spelade perfekt in bollen snett inåt bakåt till Liam Lindstrand som placerad i slottet satte dit bollen. Stort jubel i BIK-lägret och bland våra tillresta supporters.

Andra halvlek fortsatte som den andra galvan av första hade varit. Vi jobbade väldigt bra tillsammans och tillät inte Ö-mo att skapa några jättefarligheter och så kontrade vi bra. 0-2 kom just på en kontring i 66:e minuten. Emil Tagesson spelades fri, målisen räddade avslutet med en fotparad men bollen hamnade sen intredjeläget hos Gustaf Bladh som resolut dunkade in den i bortre gaveln. Ännu mer jubel i BIK-lägret och bland våra supporters. Vi hade sedan ett fortsatt bra kollektivt lagarbete och klockan tickade så sakterliga framåt. Om än långsamt. Med sex minuter kvar lyckades hemmalaget reducera till 1-2 och skapa rejäl nerv. De tryckte på så mycket de kunde och skapade en del hörnor och andra fasta situationer men vi höll undan tills den sköna slutsignalen kom.

Segern innebar att vi nu går till sommaruppehållet som fortsatt serieledare. Dock återstår nästan halva serien så väldigt mycket fotboll är kvar att spela. Men det är ju alltid bättre att gå till sommaruppehåll som serieledare än att inte göra det. Det var många som gjorde oerhört bra insatser men framförallt är det vårt kollektiv som måste hyllas. Detta var en laginsats av bästa sort där killarna jobbade oerhört uppoffrande för varandra, för laget och för klubbmärket. Underbart att få uppleva kvällar som dessa.